Bokomslag, boken "Söder" av Robert Versa
 

Söder

Foto: Robert Versa
Inledning: Magnus Jensner
Omfång: 88 sidor, 66 bilder
Språk: Svenska/Engelska
Format: 245 x 245 mm

Tryck: Duplex svart + Pantone 404
Papper: Galleri Art Silk 170 g

Grafisk formgivning: Lars Saldert, KreLab, Robert Versa
Scanning: Lars Saldert, KreLab
Översättning: Språkbolaget
Produktion: Jacob Olsheden, Olsheden & Co

Tryck: Trydells Tryckeri
Bokbindning: Carl Svanbergs Bokbinderi

Utgiven: 2009

ISBN 978-91-633-4031-4

 

"Robert Versa har under flera års tid ständigt återvänt för att dokumentera vad som händer i kvarteren på Söder i Helsingborg. Genom att kontinuerligt fotografera en avgränsad del av staden framträder en alltmer nyanserad bild som denne fotograf vill få oss andra att ta del av. Hans bilder visar både glädje och sorg, ensamma människor på gatan, demonstrationer och stora folksamlingar, polisinsatser, det dagliga livet i kvarteren, berusade och utslagna. Bilderna skildrar ett brett spektrum av händelser och skilda existenser.

Vad Robert Versa visar i sina foton från Söder är vad som händer i ett samhälle när det kommer människor från andra delar av världen, från andra kulturer med helt andra erfarenheter. Människor som försöker omvandla sina kunskaper och drömmar, och etablera sina familjer i en helt ny miljö i ett helt annat samhälle. Han visar vilka konsekvenser detta kan få - både på gott och ont - och hur det växer fram och avtecknar sig på gator och torg på Söder i Helsingborg. Han beskriver med hjälp av sin alltid beredda och medhavda kamera den omfattande integrationsprocess som pågår i Sverige idag.

Robert Versas fotografiska arbete utförs med stor kärlek och med ett ovanligt socialt engagemang. Han visar oss att mänsklig misär och solidaritet och värme bor grannar, och att tillvaron på Söder är full av alldagliga bestyr och stor dramatik".

Magnus Jensner Chef, Moderna Museet Malmö

 

"Versas bilder är ett debattinlägg, ett tidsdokument och en kampsång"

Boel Gerell, KvP

 

"Alla Versas bilder är delar av historier och berättelser som ingår i den större berättelsen om hur det är att leva på Söder i Helsingborg, och hur det är att vara människa i Sverige på 2000-talet. Versa fotograferar social utsatthet. Men han utsätter inte människor, han behandlar dem med värme, som medmänniskor. Det är det som ger hans bildvärld trovärdighet"

Sören Sommelius, Helsingborgs Dagblad

 

"Bilder från en splittrad stad"

Petra Martinsson, Efter Arbetet

 

Du kan beställa boken "Söder" av Robert Versa direkt.
Pris 200 kr frakten inkluderad.

Skicka beställning med mail eller ring
070 585 42 88
 

 

 

Läs mer på aktuelltsidan

 

Exit - Blue Eyes (prev.) | Söder | Cluster | Aktuellt | Kontakt